Hilvan’da Bağ Bozumu ve Şire Şenliği

Hilvan’da 2. Ovacık Bağ Bozu ve Şire Festivali düzenlendi.

Bağ Bozumu geleneğini sürdürmek amacıyla Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Hilvan Belediyesi ve Yerel Eylem Grubu işbirliği ile Hilvan’ın Ovacık kırsal mahallesinde düzenlenen 2. Ovacık Bağ Bozumu ve Şire Festivali coşkuyla kutlandı.

Bastık, sucuk, çekçek, pekmez ve cevizli sucuk gibi birçok ürünün sergilendiği Şire Şenliğine Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Hilvan Kaymakamı Coşkun Doğan, Hilvan Yerel Eylem Grubu yetkilileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen programda açıklamalarda bulunan Başkan Bayık; “Dünya tarihine baktığımızda yüzlerce ve hatta binlerce yıl önce yaşamış olup halen kendisinden söz ettiren birçok uygarlık vardır. Oluşturdukları tarihi doku, gelenek ve görenekleri, inanç felsefeleriyle bize önemli bir kültürel miras bırakmışlardır. Birçoğu Anadolu coğrafyasında yaşadığı gibi, en önemlileri de Urfa topraklarında yaşamıştır. Bugüne dek tescillenen ve tarihin sıfır noktası olarak belirlenen Göbekli Tepe’den Karahan Tepe’ye ve Nevala Çore’ye uzanan bu insanlık hikâyesinde yerini alan bu şehrin ve bu kadim toprakların bir evladı olmaktan her zaman büyük bir onur duymuşumdur. Bu vesile ile bugün burada atadan gelen bir kültürü yaşatmakla beraber, ortak yaşam içerisinde bir olmanın ve birlikte üretmenin büyük bir hazzını hep beraber yaşıyoruz. Bölgemizde Ovacık ya da Hesenik denilince büyük emekler sonucu ortaya çıkan, kış mevsiminin en güzel ikramlıklarının üretildiği yemişler gelir. Çevremizde giderek azalan bağcılığı ayakta tutmanın başarısını elde eden Ovacık ya da Hesenik, alın teri dökerek büyük bir emekle ürettiği; pekmez, pestil, çekçek, sucuk ve kuru üzümle beraber bereketli topraklarında yetiştirdikleri Urfa fıstığının ve bademinin de markalaştırarak tescillemiş ve alıp bir üretim merkezi haline gelmiştir. Bu alanda ürettikleri bütün ürünlerini tescilleyerek markalaştıran genç girişimcilerimizi ve onların arkasında duran üreticilerimizi tebrik ediyor, gösterdikleri bu başarıyı daha ileri seviyeye ulaştıracaklarına yürekten inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan ‘Bağ Bozumu ve Şire Festivali’nin oluşmasında emeği geçen; Sayın Valimiz başta olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanımıza,  Hilvan’ın tarımsal kültürünün ve ürünlerinin tanıtımı konusunda büyük çaba harcayan Hilvan Yerel Eylem Grubuna ve bu festivalin asıl kahramanları olan Ovacık’ın saygıdeğer emektar insanlarına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.