Yörenin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olması nedeniyle, halk arasında tüketilen yiyeceklerin organik olmasına dikkat edilir.
Besin değeri yüksek ve lezzetli yemeklerin tüketilmesine ne son derece dikkat edilir. Atalardan kalma paylaşma geleneği devam etmekte olup, akşamları her haneden mutlaka bir kap yemek komşulara ya da yardıma muhtac; insanlara ikram edilir.
Hilvan’a has yöresel yemekler arasında Şanlıurfa yöre sinde Lebeni olarak da bilinen Şorbe Dev (ayran çorbası
), yeşil sebze karıştırılarak dövmeden yapılan Semsek, yöresel pancar bitkilerden yapılan katmer, Kısır, Çiğköf te, Yumurtalı Köfte, Mercimekli Köfte, közde pişirilen patlıcan ve biber ezmesinden yapılan Sögülme yer alır. İşkembeden yapılan Bumbar Dolması (Kelle), yörenin en bilinen ve en zahmetli yemeğidir. Bunların yanında, Ta vuklu Sarımsaklı Bulgur Pilavı ve yine Sarımsaklı Merci mekli Pilav olan Serbızer (altınbaş pilavı) bilinen yemek lerdendir. Yöreye has yapılan yumurtalı pestil kavurması ve şıllık da tatlılar arasında yerini almaktadır.