Bağ Bozumu

Hilvan’da Eylül Ayı’nın bambaşka bir özelliği vardır. Eylül denilince, koca bir yıl içinde bin bir zahmet ve emek verip karşılığını alan bağcılar için bağbozumu (Kerge) zamanı gelmiş demektir. İyice olgunlaşmış üzümlerini büyük bir özen ve özel ekipmanlarıyla toplayıp temizleyen bağcılar, kendine has gelenekleriyle basma usulüyle şırasını çııkarıp yapacakları ürüne göre çeşitli kap ve ısılarda işlemeye başlar. Kıvamına gelen şıralar ürün çeşidine göre yine farklı kaplara konulup beklemeye alırlar.

Şıradan çııkıp katılaşan şifalı üzüm suyu, daha sonra uzun kış gecelerinin vazgeçilmezi olan pestil, çekçek, cevizli bademli sucuk ve pekmez olarak kan yapıcı özelliğiyle tatlı sofralarımızda yerini alır.